Sıkça Sorulan Sorular

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Mütercim-Tercümanlık Bölümü'ne HOŞGELDİNİZ!

 

YABANCI DİL YETERLİLİK SINAVI (YDYS) & HAZIRLIK EĞİTİMİ

1. Yabancı Dil Hazırlık Programı zorunlu mudur?

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Mütercim Tercümanlık bölümü öğrencileri Yabancı Diller Yüksekokulu (YDYO) tarafından düzenlenen Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı’ndan (YDYS) geçer not alamadıkları (65) takdirde, öğrenim görecekleri bölümün yabancı diline göre Hazırlık Programı’na katılmak zorundadırlar. Ulusal ve uluslararası geçerliliği olan sınavlardan aldıkları puanlar ile muafiyet sağlamak isteyen öğrencilerin durumları ayrıca birim kurullarınca görüşülecektir. 

3. Mütercim-Tercümanlık öğrencileri için Hazırlık Programı kaç yıldır?

Hazırlık eğitimi 1 (bir) yıldır. Bir yılın sonunda Yeterlilik Sınavı’nda başarılı olamayan öğrenciler bir sonraki akademik yılın başında tekrar muafiyet sınavına girerler.

4. Yabancı Diller Yüksekokulu (YDYO) tarafından verilen Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı nedir? 

Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından verilen dil yeterliliğini tespit etmek üzere düzenlenen ve Okuduğunu Anlama, Dilbilgisi, Kelime Becerileri ile Konuşma ve Yazma becerilerini ölçen bir sınavdır.  Eylül Ayı Yeterlik Sınavı (YDYS), zorunlu hazırlık okuyacak öğrencilerin hazırlık programından muaf olmalarını sağlayan bir sınavdır. Sınavdan 65 ve üzeri puan alan öğrenciler, hazırlık programından muaf olurlar ve doğrudan bölümlerinde derslere başlarlar.

YDYS ve diğer sınavlarla ilgili daha fazla bilgi için TIKLAYINIZ.

5. Yabancı Diller Yüksekokulu (YDYO) tarafından verilen Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı'nın kapsamı nedir? 

Sınavın birinci aşaması, çoktan seçmeli sorulardan oluşan dinleme, okuma, dil kullanımı (dilbilgisi + kelime) ve ikinci aşaması ise konuşma ve yazma bölümlerinden oluşmaktadır. 

6. Yabancı Diller Yüksekokulu (YDYO) tarafından verilen Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı'nda geçme notu nedir? 

İki aşamalı YDYS’nin her iki aşamasında da 100 üzerinden en az 65 puan alması gerekmektedir. YDYS 1. Aşama’dan 100 üzerinden en az 65 puanı alamayan öğrenciler, YDYS 2. Aşama’ya giremezler. 

7. Yabancı Diller Yüksekokulu (YDYO) tarafından verilen Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı'nda ne tür kurallar uygulanır?  

Üniversitemizde eğitime yeni başlayacak öğrencilerin sınava gelirken Nüfus Cüzdanlarını/Ehliyetlerini yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Önceki yıllarda hazırlık okumuş öğrencilerin ise Öğrenci Kimlik Kartlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

8. Sınav sonuçları nasıl ilan edilmektedir? 

Sınav sonuçları Yabancı Diller Yüksekokulu web sayfasından duyurulmaktadır.

9. Eylül Ayı Yeterlik Sınavına girebilmem için başvuru yapmam gerekli midir?

Üniversitemizde eğitime yeni başlayacak olan öğrencilerin Eylül Ayı Yeterlik sınavına girmek için kayıt yaptırmasına gerek yoktur. Ancak sınav saati ve sınav yeri hakkındaki duyuruların, Yabancı Diller Yüksekokulu web sayfasından takip edilmesi gerekir. 

2019-2020 Akademik Takvimi için TIKLAYINIZ.

10. Eylül Ayı Yeterlik Sınavına girmezsem ne olur?

Üniversitemizde eğitime yeni başlayacak Mütercim-Tercümanlık bölümü okuyacak öğrenciler, Eylül Ayı Yeterlik Sınavına girmezler veya başarılı olamazlarsa 1 yıl zorunlu hazırlık programını almak zorundadırlar. 

11. Hazırlık eğitimi hangi tarihler arasında yapılacaktır?

2019/2020 Hazırlık eğitimi süresini Yabancı Diller Yüksekokulu websitesinde bulunan AKADEMİK TAKVİM'den inceleyebilirsiniz.

12. Hazırlık sınıflarında devam zorunlu mudur?

Evet. Derslerin en az %85’ine devam zorunludur. Bununla ilgili detaylar öğretim yılı başında hazırlık sınıfı öğrencilerine duyurulur.

13. Devamsızlık sınırını aşınca ne olur?

Yıl içinde belirtilen devamsızlık sınırını aşan öğrenciler, Haziran ayında yapılan İngilizce Yeterlik Sınavına giremezler. Ancak daha sonra yaz okulu veya Eylül ayında yapılan İngilizce Yeterlik Sınavına girebilirler.

14. Sağlık raporları devamsızlıktan düşer mi ve mazaret sınavlarına girebilir miyim?

Yabancı dil hazırlık sınıfı programlarına kayıt yaptıran öğrencilerin derslere en az %85 oranında devam etmeleri zorunludur. Devamsızlık durumunun öğretim yılı ve öğretim etkinliklerine dağılımına ve uygulamaya yönelik esasları Birim Kurulunca belirlenir. Devamsızlığı %15’i aşan öğrenciler, yılsonunda yapılan YDYS’ye giremez ve hazırlık sınıfında başarısız sayılırlar. Ancak, yeni eğitim-öğretim yılı başında uygulanan YDYS’ye katılabilirler. Devamsızlığı %15’i aşan öğrenciler mazeretlerini YDYO’ya iletebilirler. Bu mazeretler Birim Kurulu tarafından “Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Haklı ve Geçerli Nedenler Yönergesi” çerçevesinde değerlendirilir ve uygun görülürse yılsonunda yapılan YDYS’ye girmeye hak kazanırlar. Bu kapsamda değerlendirilen mazeretlerin kabulü toplamda en fazla 5 ders günü ile sınırlandırılır. 

15. Hazırlık sınıfı ders kitaplarını nereden temin edebilirim?

Hazırlık sınıfında kullanılacak olan ders kitapları, ilgili yayınevlerinin derslerin ilk haftasında okuldaki satış masalarından temin edilir. Derslere kitapsız gelinmesine ve fotokopi kitap kullanılmasına izin verilmez. Öğrenciler kullanılacak kitap listesi hakkında akademik yıl başında bilgilendirilir. Ders kitaplarının öğrenciye maliyeti 500-600 civarında olup net tutar öğrencilerin seviyelerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Üniversite dışındaki kısa süreli yabancı dil kurslarının yalnızca öğrenim/ders saati ücretlerinin yüksek maliyeti düşünüldüğünde, yabancı yayınevlerince basılan ve hazırlık eğitiminde bir akademik yıl boyunca kullanılacak olan eğitim-öğretim materyallerine ödenecek bu tutarın makul seviyede olduğu görülecektir.  Bunun yanı sıra, hazırlık eğitimi ile alacakları yoğun dil eğitiminin gerek akademik gerekse iş yaşamlarında öğrencilere sağlayacağı katkı paha biçilmezdir. 

16. Hazırlık sınıf listeleri ilan edildikten sonra sınıf değişikliği yapılabilir mi?

Hayır.

17. Hazırlık eğitimi boyunca aynı sınıfta mı eğitim alınır?

Hayır. Her 8 haftalık periyotlar sonrasında sınıf listeleri tekrar düzenlenir.

18. Yeni kayıt yaptıranlar hangi Yeterlilik sınavına girerler?

Yeni kayıt yaptıran öğrenciler akademik yılın başında Yabancı Diller Yüksekokulu binasında Eylül ayındaki sınava girerler.

19. Güz dönemi yeterlilik sınavına giremediğim takdirde, mazeret sınavı hakkım var mı?

Yeterlilik sınavlarının mazeret hakkı yoktur.

20. Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı'na katılmadan Hazırlık Sınıfını geçme şansım var mı?

Öğrencilerin üniversitemiz tarafından eşdeğerliliği kabul edilen uluslararası sınavlardan yeterli puanı almaları gerekmektedir. 

21. Başka bir üniversitenin Hazırlık Sınıfı'ndan aldığım Hazırlık Başarı Belgesi Hazırlık Sınıfı'ndan muaf olmak için yeterli midir?

Hayır, yeterli değildir. Başka bir yükseköğretim kurumunda hazırlık sınıfında başarılı olan öğrencilerin de Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Yabancı Dil Yeterlik Sınavı'na katılmaları veya uluslararası dil sınavlarından birim kurulunca görüşüldükten sonra kabul edilecek yeterli puanı elde etmeleri gerekmektedir. Bununla ilgili soru ve sorunlarınızı YDYO Kurumsal Whatsapp hattına yazabilirsiniz. 

 

MÜTERCİM-TERCÜMANLIK BÖLÜMÜ İLE İLGİLİ SORULAR 

1. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Mütercim-Tercümanlık Bölümü' nün öne çıkan özellikleri nelerdir? 

  • Program hem kuramsal hem de uygulamalı derslerden oluşmaktadır.
  • Almanca, Fransızca ve Rusça dillerinden birini seçip 4 yıl boyunca 4 saat zorunlu yabancı dil derslerinin bulunmaktadır.
  • İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü ile sıkı bağları olan bölümümüzün Yan Dal olanakları konusunda görüşmeleri devam etmektedir.  
  • Öğrenci ve öğretim elemanı ERASMUS değişim programı olanakları sunmaktadır. 

2. 4 yıl boyunca alacağım dersler nelerdir? 

Dersler ile ilgili bilgi için TIKLAYINIZ.

Cevabını bulamadığınız ve acilen cevap almanız gereken durumlarda, Hazırlık ile ilgili sorularınız için YDYO sayfasındaki kurumsal Whatsapp hattına, Mütercim Tercümanlık ile ilgili sorularınız için ise bölüm kurumsal Whatsapp hattına veya mtb@dpu.edu.tr adreslerine yazabilirsiniz. 

 

 

Son Güncelleme Tarihi: 13 Temmuz 2020, Pazartesi